Sundbyholms Slotts samarbete med Spaniens äldsta cava-producent.
Sundbyholm Mont-Ferrant Brut Nature ECOSundbyholms Slott och Mont-Ferrant, Spaniens äldsta cava-producent, har inlett samarbete för att tillverka Sundbyholm Mont Ferrant Brut Nature ECO. Två företags gedigna historia sammanfogas i en vacker flaska som pryds av prins Eugens målning av Sundbyholms Slott från 1893. Sundbyholms Slott är miljömärkt och därför blev det extra lyckat att blindtestet som gjordes av Sundbyholms Slotts representanter på plats hos Mont-Ferrant i Katalonien föll på ett helt ekologiskt mousserande vin. Det var Sundbyholms Slotts sommelier Maria Thorsén som tillsammans med tre av hennes arbetskollegor besökte produktionen för att lära sig mer om hela kedjan från vinfälten fram till den färdiga produkten innan det blev dags för blindtestet. Se gärna vidare på bilderna nedan. Sundbyholm Mont Ferrant Brut Nature ECO är producerad på en blandning av tre druvor – xarel-lo, macabeo och parellada. Den har lagrats i upp till 15 månader (grundkravet ligger på 9 månader). Den ligger helt rätt i tiden med sin lägre sockerhalt (Brut Nature) och sin ekologiska miljömärkning, samtidigt som den har en god balans. Den är fruktig och fräsch, samtidigt som den inte har en alltför hög syra. Man kan även känna en ton av brödighet. |
Livets Goda provade 2019-03-19 Sundbyholm Mont-Ferrant Brut Nature ECO:
”Klassisk cava på nosen där vi möts av pigg citrusfrukt som lierar sig med gula frukter, en lätt reduktiv karaktär och en fin jordighet som går över i en nyans av modellera. I gommen en livlig mousse och en stram stenfruktighet med torr touch, örtiga inslag och jordighet, Rent, ursprungstypiskt och välgjort.”Intrycket: 87/100 LGP https://www.livetsgoda.se/sundbyholms-slott-lanserar-en-cava-i-samarbete-med-mont-ferrant. |
Om Mont-FerrantMont-Ferrant är den äldsta cava-producenten i Spanien. I över 150 år har Mont-Ferrant framställt kvalitetsmousserande viner. Man följer strikt traditionella metoder som resulterar i viner med hög syra med exceptionell förmåga att lägga sig och en karaktär som är svår att glömma. |
Mont-Ferrant grundades 1865 av Agustí Vilaret, som hade blivit förmögen av sin vistelse i Sydamerika. Det var vanligt under den perioden för spanjorer att åka till Amerika för att försöka skapa en förmögenhet. Agustí Vilaret kom tillbaka till Blanes när han var 45 år. ”L’Amercano of Blanes” var smeknamnet till grundaren av Mont-Ferrant; alla i staden kände till honom under det här namnet. Han köpte Mas Ferrant med avsikt att producera mousserande vin enligt traditionell metod (även känd som Champagnemetoden) och satte genast igång med att plantera vinstockar, bygga en ny källare och förvärva nödvändiga färdigheter för att skapa den första Mont-Ferrant. |
Sedan den första tiden, när inte ens den andra jäsningen i flaskan kunde garanteras, fram till idag, har berättelsen om Mont-Ferrant varit en som firar uthållighet i strävan efter perfektion. Idag är alla på Mont-Ferrant stolta över att skapa de fantastiska vinerna som Agustí drömde om att göra. |